Метеорологичната станция на Мусала прекратява работа

Снимка: Добромир Фингарски

Взето е административно решение за „консервиране” на метеорологичната станция на Мусала. Според служители обаче това води към ликвидиране на най-високата метеорологична станция в Югоизточна Европа.
Известно е, че тази станция работи вече точно 84 години – открита е на първенеца на Балканите на 2 октомври 1934 г. Когато е построена, е била петата по височина в света. Статистическите данни, събирани на станцията десетилетия наред, са ценен влог за науката. Сега тази традиция се прекъсва.
От БАН контрират, че през пролетта станцията отново ще започне работа. Това каза в интервю за OFFNews ръководителят на департамент “Прогнози и информационно обслужване” към Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христо Георгиев. Според учения „консервирането” ще се отнася само за предстоящата зима и се основава на трагични обстоятелства и трудности /известно е, че в района през септември загина метеоролог/. Според проф. Георгиев не трябва да се рискуват здравето и животът на хората. Двама нови служители трябвало да започнат работа на станцията през ноември-декември, но те нямало да могат да се адаптират при създадените тежки условия.
Професорът признава, че няколко месеца няма да има информация за метеорологичните параметри на върха, но добавя, че и друг път станции са затваряни по технически причини. Служителите пък, по думите му, „могат да помагат на други върхове” – Рожен, Мургаш, Ботев. Според проф. Георгиев работата на станцията щяла да бъде възобновена най-късно в началото на май догодина.
Новината предизвика много негативни коментари в социалната мрежа.
Метеоролози напомниха, че дори през войната станцията не е спирала работа. “Няма как да ни обяснят, че сега условията са по-тежки, отколкото през Втората световна война, когато са бомбардирали София”, заяви служител на станцията.
Наистина, в другата станция на Мусала – на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, е инсталирана скъпа полярна автоматична техника, но тя мери само температура и налягане и според запознати блокира всяка нощ през зимата, а този сезон на върха е 7-8 месеца.
При тези условия досега се е разчитало единствено на служителите на метеорологичната станция, които работят денонощно, на смени, и измерват скоростта на вятъра, валежите и техните характеристики, а това са измервания, които се правят само ръчно.
Не е трудно да се предположи освен това, че оставена без надзор, метеорологичната станция ще започне да се руши – както от природните стихии, така и от вероятни вандалски прояви. В такъв случай при евентуалното й разконсервиране ще има нужда от ремонт, а това би струвало доста пари.
Наистина, на Мусала през септември стана трагичен инцидент, при който загина служител на станцията, но подозренията са, че това е само претекст за закриването й. Предполага се, че стремежът към икономии е друга причина за „консервирането”, но служителите там получават минимални заплати, а най-голямото „перо” е токът, който струва към 10 хил. лв. годишно.
Навремето метеорологичната станция на Мусала е била национална гордост, не бива сега да се съсипва заради безхаберие, смятат служители. На фейсбук страницата на станцията те написаха: “Явно, че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички.”
Станцията е важна и за многобройните туристи, които изкачват върха, като някакво сигурно място, където могат да получат заслон. Сега обаче – оставена без ток и вода и затворена, сградата няма да може да изпълнява и тази роля.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*