Младият пътешественик Тихомир Иванов представи книгата си в Самоков

Един млад, мислещ и непримирим човек, който не вярва в лесните отговори, тръгва да търси себе си. За да е сигурен, че ще открие своите истини, избира прословутия път Камино де Сантяго – 800-километров поклоннически маршрут, обрасъл със славата на себепознанието.
Знае, че всяка година стотици хиляди поклонници изминават пеша или на колело различни маршрути, които водят от европейски градове до гр. Сантяго де Компостела в Северна Испания, за да се поклонят пред мощите на Св. Яков, един от апостолите на Христос. Поклонението се практикува от векове и някога е било от изцяло религиозни подбуди, докато днес немалко хора изминават пътя Камино де Сантяго като туристически маршрут или просто за да отправят предизвикателство към себе си.
Тръгва през 2013 г. и той – Тихомир Иванов от Чирпан. Пешком, с една раница на гърба. Младият поклонник сякаш сключва бартер с пътя– да му се посвети изцяло, а в замяна да получи лелеяното откровение за себе си. Вярва, че така ще намери мястото си в свят, който през първите десетилетия от живота му се е отнесъл твърде сурово към него.
Смътно подозира, че завръщането му ще е ново начало. Накрая вече го знае.
Твърде различно от традиционното религиозно поклонение, начинанието му помага да открие и да разшири границите на своята персонална реалност.
Изминава пътя за 31 дни. По-късно разбира, че през годината по него са вървели 215 хиляди души, от които 200 българи, а през 2017 г. българите са вече 450 от общо 300 хиляди човека.
Малцина самоковци имахме щастието да присъстваме на една нестандартна и вълнуваща среща на 27 ноември с Тихомир Иванов в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. С нескрит интерес „пътешествахме” заедно с него по 800-километровия път до „най-западната точка на света”, както са смятали в древността хората, преди да бъде открита Америка, наслаждавахме се на увлекателния му разказ за видяно и преживяно.
За щастие, благодарение на своите записки и на желанието му да споделя, той успява, макар и след доста перипетии, да издаде първата си книга – „Камино: Пътят на завръщането“. Тя интригува както заради самото приключение и прецизния документален разказ за особеностите на т.нар. Френски маршрут, изминати километри, географски и исторически забележителности и т.н., така и заради сложните психологически изпитания, духовни сътресения и прозрения на Пътя, за които младият българин разказва от първо лице.
Книгата подкупва със стремежа на автора да сподели откровено, без да спестява неудобни за себе си истини, най-важните моменти и прозрения от духовната трансформация, която преживява на Ел Камино – и която, в крайна сметка, е целта на поклонението му.
Талантът на разказвач му помага да измъкне книгата от рамките на обикновения пътепис. Превръща я в увлекателен разказ за Пътя, който всеки от нас би трябвало да извърви към себе си.
Два часа продължи в залата на библиотеката увлекателният разказ на младия пътешественик. Накрая той даде и автографи на закупилите книгата му.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*