Петя Атанасова с награда от италиански конкурс по пиано

Младата самоковска пианистка Петя Атанасова се завърна с престижна награда от проведения през юли 16-и международен конкурс по пиано в италианския град Рокета а Волтурно, близо до Рим.
Талантливото момиче спечели втора награда /90 точки от максималните 100/ в категория C – за пианисти от 15 до 18 г. Въпреки че Петя е била най-млада в своята категория, журито е останало впечатлено от уменията й и е дало най-високото отличие /първо място тук не е присъдено/.
Чаровната бъдеща десетокласничка е била единствената българска представителка на форума, в който са участвали и музиканти от Русия, Япония, Австрия и Белгия. Атанасова е изпълнила творби на Бах, соната на Моцарт, рапсодия на Брамс, пиеса на Прокофиев и българската „Приказка” от Андрей Стоянов.
Председателят на журито – японецът Юн Кано, преподавател в музикална академия в Париж, е бил вдъхновен от представянето на българката. Той е разменил данни за комуникация с нея и сега двамата поддържат връзка.
Младата пианистка е била насочена за участие в авторитетната надпревара от преподавателката й в националното музикално училище „Любомир Пипков” в София Диана Николова. Любопитното в случая е, че специалността на Петя в училището е… флейта. Самоковското дарование обаче има сериозен опит на пиано, тъй като свири на клавирния инструмент от 5-годишна. За това си има и логично обяснение – нейна майка е преподавателката в школата по пиано към читалище-паметник „Отец Паисий” Цветанка Попова. Петя се записва в първи клас в музикалното училище в София в профил „Пиано”. След седми клас обаче решава, че флейтата е също много интересна и се премества в класа с този профил, като не спира да развива уменията си.
Наскоро Петя изнесе концерт в читалището със своя брат Момчил Атанасов. 25-годишният младеж е част от групата Open Source Trio, която свири от балкона на Историческия музей в понеделник.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*