Млади и стари провериха грамотността си насред площада

В сряда, на 17 май, на площад “Захарий Зограф” всички, които желаеха, можаха да участват за втора поредна година в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!”, инициирана от Института по български език към БАН.
Идеята бе в самото навечерие на 24 май участниците не само да проверят знанията си по българския правопис, но и да покажат с това уважение към учителите, учените, дейците на културата, към значението на громотността като условие за развитие на обществото.
Организатор бе Професионалната гимназия по туризъм със съдействието на Общината. Учителят по български език и литература в гимназията Красимир Димитров поясни, че от БАН са изпратени две диктовки, представляващи откъси от есета на български писатели. Желаещите пишеха диктовката, а след това преподавателят разясняваше на достъпен език евентуалните пропуски или неточности. Стремежът бе не толкова да се изтъкват грешките, колкото да се популяризира грамотността.
И възрастни хора проявиха интерес към инициативата. „Младите по-често ползват интернет, затова”, коментираха запознати.
„През последните 20-25 години се наблюдава голям дефицит на езикова грамотност. Миналата година заедно с колежката Борислава Хаджийска и колеги от страната се събрахме в НДК, за да се направи съпоставка на преподаването в часовете по български език и литература. Тогава се предложиха и нови методи и форми за обучение”, поясни Кр. Димитров.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*