Млади творци от „Захарий Зограф” сред първите в национален конкурс

Пенка Боянова

Възпитаници на школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова при читалище-паметник „Отец Пасисий” се представиха отлично на Осмия международен конкурс „Звезди обсипят свода небесен”, организиран от софийското читалище „Христо Ботев-1917 г.”.
12-годишната Жени Стоянова стана носителка на наградата на конкурса. С наградата на читалището бяха удостоени Мария Стоянова /13 г./ и Михаил Александров /12 г./. Едва 7-годишната Стефанина Вукадинова пък стана носител на наградата „Антоанета Граматикова”.
С грамоти за успешно представяне бяха отличени Радост Туджарска /14 г./, Елена Мазганова /13 г./, Рада Дончева /10 г./ и 5-годишният Йован Христов. Грамота заслужи и самата преподавателка – г-жа Боянова.
Малките художници от школа „З. Зограф” участват и в откритата в началото на юни в галерия „Мисията” на Министерството на външните работи в София изложба на стъклопис и рисунки. Изложбата бе организирана със съдействието на фондация „Малък Зограф” и открита от проф. Анна Бояджиева, зам.-ректор на Художествената академия.
Сред участниците са и млади творци от школата към „Малък Зограф”, Банско, и от школата към 35-о СОУ „Добри Войников” в София с ръководител Диана Верталер.
Изложбата бе отразена и от БНТ. Специалисти дадоха висока оценка на показаните творби и на работата на П. Боянова като ръководител на самоковската школа.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*