„Не се гаси туй, що не гасне…” /снимки/

Наградиха призьори в национален конкурс

Участниците в националния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне” от Самоков бяха на 13 юни приети, сърдечно поздравени и наградени от общинското ръководство.
В конкурса са участвали 30 ученика от 3 самоковски училища /ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, СОУ „Отец Паисий” и СУ „Никола Велчев”/. В категорията на журналистическите материали на второ място е класирано интервюто на Петя Субева от 11 клас на СУ „Н. Велчев” с научен ръководител Галя Попова. Второ място печели и рисунката на Стилян Бонев от 8 клас на СОУ „Отец Паисий” с ръководител Лалка Чавдарова. Сред наградените научни ръководителки са и две самоковски преподавателки – ръководителката на участниците в конкурса от ОУ „Митр. Авкс. Велешки” Ангелина Милушева и Л. Чавдарова.
В заседателната зала на Общината самоковските участници бяха приветствани от кмета Владимир Георгиев, заместниците му Радослав Стойчев и Васил Сайменов, секретаря на Общината Ангелина Вангелова, главни експерти в местната администрация, представители на Руския клуб. Всеки участник получи като дар рамкирано копие на графика на видния самоковски художник Зафир Йончев.
От името на Руския клуб инж. Спаска Александрова благодари на общинската управа за финансовата и моралната подкрепа. Тя подчерта, че конкурсът е израз на искрени приятелски взаимоотношения между България и Русия.
Общинските управници оказаха голяма чест на младите творци, като останаха прави през цялото време на церемонията. Лично г-н Георгиев почерпи с бонбони всички участници.
„Общинското ръководство се гордее с положените от вас усилия. Ние искаме да ви поощрим, да видите, че трудът ви се оценява, да ви дадем стимул за бъдещи творчески прояви. Чрез подобни изяви вие се развивате като личности, прославяте Самоков и доказвате, че градът ни е духовен център. Този конкурс има местно и национално значение, а чрез Руския клуб и международна стойност”, заяви градоначалникът.
Зам.-кметът Сайменов пък връчи красив букет на Сп. Александрова за отличната организация на конкурса в Самоков и по случай именния й ден.
х х х
Нашите ученици са участвали в конкурса с 8 реферата, 2 интервюта, разказ, стихотворение, презентация и 22 рисунки, които са оценявани от национална комисия. Вълнуващо са разработени теми, свързани с Освободителната война, Втората световна война, Космоса, двустранните взаимоотношения. Пъстри и много живи според специалисти са и рисунките.
Конкуренцията е била много голяма. Участвали са над 3000 ученика от цялата страна.
Младите самоковски творци за шеста поредна година са взели активно участие в традиционния национален ученически конкурс, който тази година е бил посветен на 135-годишнината от Руско-турската война и Освобождението.
Главен организатор на конкурса е Националното движение „Русофили” с подкрепата на съюзите на писателите и журналистите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и Синдиката на българските учители.
Наградите на самоковските преподавателки Милушева и Чавдарова ще бъдат връчени днес, 15 юни, на тържество в Руския културно-информационен център в София, когато и конкурсът в национален мащаб ще бъде официално закрит.

Галина Генчева
Делян Василев

Петя Субева
Стилян Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*