Основен ремонт на шосето за Ихтиман започва догодина?

Агенция „Пътна инфраструктура” отговори на „Приятел”

Във връзка с читателското писмо с редакционен коментар под надслов „Асфалт не се яде, но…” /бр. 53 на в. „Приятел” от 9 юли т. г./, в които ставаше въпрос за лошото състояние на пътя Самоков – Ихтиман, в редакцията се получи отговор /от 5 август 2013 г./ от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”, в който се казва:

По проект „Транзитни пътища V“ е предвидена рехабилитацията на над 36 км от третокласния път III-822 Самоков – Живково – Ихтиман от км 42+263 до км 78+633. Участъкът е част от лот 24 на програмата, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ и националния бюджет.
На 17 юли т. г. правителството упълномощи министрите на финансите и на регионалното развитие да проведат преговори за изменение на финансовия договор между България и ЕИБ за финансиране на проекта. С изменението срокът на договора ще бъде удължен с три години – до 31 декември 2016 г. Това ще позволи през следващата година да започне рехабилитацията на пътни обекти, които досега не са стартирали поради липсата на средства, какъвто е и случаят с лот 24 – път III-822 Самоков – Живково – Ихтиман.
Агенция „Пътна инфраструктура“ сe стреми да поддържа републиканската пътна мрежа и да предприема необходимите действия за подобряване безопасността и удобството при пътуване в съответствие с финансовите ресурси, с които разполага. През тази и през миналата година ОПУ-София вложи в изкърпване на настилката в най-критичните участъци от III-822 около 60 000 лв. Кърпежите са временна мярка, а трайното решение за подобряване на състоянието му е цялостната рехабилитация и реконструкция на пътя, каквато предстои. Индикативната стойност на лот 24 е около 20 млн. лв.”

Бележка на редакцията. Благодарим за отговора. Явно в най-добрия случай дълго очакваният ремонт на ихтиманския път ще започне догодина. До тогава /дано да не е и до по-късно!/ ще трябва да се търпи сегашното безобразно състояние на трасето – с огромни многобройни дупки, бабуни и нацепвания на асфалта; просто е невероятно, че пътят между два от най-големите градове в Софийска област в 21 в. може да е в този вид.
Община Самоков къса от други „пера” и върши малки ремонти по отсечката, но това нито е задължение на Общината /пътят е част от републиканската пътна мрежа и за него отговаря държавата/, нито е във възможностите на местната власт да отдели значителни суми за по-цялостна реконструкция на това невралгично шосе.
От години то е в този вид. Дори с времето състоянието му се влошава още повече. Остава умерената надежда, че макар и догодина, най-после може би ще бъде даден старт за същинска работа за генерален ремонт на злополучното трасе.

хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

Всеки желаещ има възможността да се включи в новата промоция на фирма Le Vele – „Обзавеждане в бъдеще“, която предоставя 10 % отстъпка от цената за мебели и матраци във фирмените магазини за срок от една година!
Талонът за отстъпка можете да изрежете да изтеглите от фейсбук страницата на фирмата, както и от нашия интернет сайт.
Фирмените магазини се намират на бул. „Искър“ № 183 и на ул. „Житна чаршия“ № 7. Работното време в делнични дни е от 9 до 18 ч., а в събота – до 16 ч. Собственичката М. Чавдарова можете да откриете и на тел. 0899 892 205.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*