ОУ „Митр. Авкс. Велешки” протестира пред Нова телевизия

По повод интервю с директорката на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Ирена Коцева, излъчено по Нова телевизия на 14 юли, учителите и непедагогическите служители от училището са изпратили до изпълнителния директор на „Нова Броудкастинг груп”АД на следващия ден отворено писмо, в което са изразили несъгласие и възмущение от начина, по който е проведено интервюто и от „неправомерното нахлуване на телевизионния екип в сградата във времето, когато течеше процедура за прием на документи след седми клас.”
В писмото колективът подкрепя дейността на своята директорка.
„Няма да се примирим случайни хора, нямащи нищо общо с професионализма, да вредят на авторитета ни. За моралното унижение, стреса, непозволеното увреждане, психическото насилие, което изживяхме, ще потърсим юридическа защита от отговорните институции и искът ще бъде /ако се прецени, че това е наказуемо/ дарен за ремонт на канализацията в сервизните помещения в училището”, се изтъква в документа.
Копия от отвореното писмо са изпратени до премиера Бойко Борисов, две парламентарни комисии, просветния министър Меглена Кунева, омбудсмана Мая Манолова, ръководителите на учителските синдикати и др.
В телевизионното интервю – повод за писмото, става дума за това, че фирмата, в която участва съпругът на Коцева, на няколко пъти през годините е наемана да извърши ремонти на училището /„Митр. Авкс. Велешки”/ чрез пряко договаряне, а не чрез обществена поръчка. Журналистът Васил Иванов попита не е ли това конфликт на интереси и колко пари е взела фирмата за извършените ремонти. Според проверка на Нова телевизия фирмата не е член на Строителната камара и нямала право да извършва строително-ремонтни работи.
Интервюто бе проведено по доста агресивен начин, Коцева бе прекъсвана и не можаха да се чуят докрай отговорите й.
Както е известно, депутатката от ГЕРБ и бивша и настояща директорка на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Ирена Коцева напусна парламента през април, след като стана ясно, че фирма, в която участва и съпругът й, е изпълнила поръчка за направа на 60 автоспирки в София, при което е получила парите, а техническа експертиза е установила, че работата е извършена некачествено. Тогава оставки подадоха и зам.-кметът по транспорта на столицата Любомир Христов, и ръководството на Центъра за градска мобилност, възложило поръчката.
Кметът на София Йорданка Фандъкова настоя парите за спирките да се върнат обратно, но от фирмата отказаха. Наскоро пък бе съобщено, че Центърът за градска мобилност ще заведе съдебно дело за 355 хил. лв. срещу фирмата, като сумата включва цената на спирките плюс 50 % неустойка.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*