Пролет в Долна баня

Пукна първа пролет! И по отколешна традиция един от първите пролетни излети, които долнобанци обичат да правят, е разходката до близката местност Градището, както и да посетят стария параклис, новата църква „Св. Петка” и близкото аязмо.
През слънчевите почивни дни тук можеха да се видят както бебета, така и хора на преклонна възраст. Всички се радваха на хубавото време. Някои се изкачиха до Любовните скали, други си набраха от цъфналия минзухар. Мераклии пък се потрудиха и се хванаха за зелено, като отнесоха у дома за чорба млада коприва.
Оживи се тези дни и Долнобанското поле. Каруци с магарета и коне, едро и малогабаритна техника излязоха на открито и дадоха начало на тазгодишната земеделска година. Орат се вече ниви, почистват се насажденията с ягоди и малини. Най-нетърпеливите стопанки вече посяха и своите домашни лехи. Зарязаха се и домашните лозници.
Долетя и първият щъркел. Той отново кацна в гнездото на един от комините на фурната на стогодишната потребителна кооперация „Напредък”.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*