Радослав Генев: Един месец в Америка

Америка е огромна страна със своята мащабност и многото забележителности, които представляват интерес и привличат не един европеец като мен. Затова приех с удоволствие и желание поканата на мои приятели – българи, живеещи в Америка, да им гостувам за един месец в град Марлборо, щата Масачузетс.
Марлборо е прекрасен град с дървени къщи, чисти улици, подредба и уреденост във всяко отношение.
Но освен Марлборо, успях да разгледам Бостън и Филаделфия, а също и много галерии и музеи. Бостън е великолепен град, известен с много университети и небостъргачи с внушителен вид. Тук посетих музея на изящните изкуства, където има две колекции на Ботичели и Матис, а също и една от най-големите колекции от картини на Моне. И огромна колекция от… египетски мумии!
Много се впечатлих от всичко, което разгледах там. Интерес представлява институтът за съвременно изкуство, където можеш да видиш нещо съвсем ново, непознато и нестандартно.
Незабравим ще остане за мен музеят на Изабела Стюарт Гарднър, разположен в непосредствена близост до Музея на изящните изкуства. В него се помещава художествена колекция от световно значение, включваща и примери за европейско, азиатско и американско изкуство в картини, скулптури, гоблени и декоративни творби. Самият музей, разположен на три етажа, е обграден от огромна прекрасна градина с цветя, цъфтяща с живот през всички сезони.
Филаделфия се намира на 290 мили от Бостън и е голям град до самия океан. Тук имах възможността да се срещна с мои приятели, също българи и художници, живеещи във Филаделфия. От разговорите с тях разбрах, че животът на художниците и там не е лек – както в България, така и в Америка трудно се преживява, ако разчиташ да си само художник на свободна практика. Всички работят други професии.
Силно ме впечатли една от най-ценните частни галерии в света – на фондация „Барнс”, която успях да разгледам. Музеят на изкуствата във Филаделфия с неговите 300 хиляди изложени произведения е третият по големина в Америка. В музея видях изложените 181 творби на Реноар; 69 на Сезан; 60 на Матис и 44 на Пикасо; имаше още творби на много други велики художници, сред които Ван Гог, Едгар Дега, Коро, Сьора, Моне, Мане, Гоя и Рубенс.
Тук имах невероятния шанс да разгледам огромната колекция на фондацията с над 6000 творби, оценени за над 6 млрд. и изпълващи 23 галерии. Африканско изкуство и причудливи експонати, като панти на селски порти и други железарски изделия, бяха изложени редом до платната на майсторите, за да се подчертае сходството във форми или дизайн. Красивата 48-декарова ботаническа градина на галерията е една от най-добре пазените тайни на града. Фондацията носи името на д-р Алберт Барнс, който израснал в бедно семейство, учил в общинско училище и успял да стане милионер на 40-годишна възраст като създател на патентовани лекарства.
Снимах се за спомен до красивия мемориален фонтан „Суон” (известен още като „Фонтанът на трите реки”), дело на американския скулптор Александър Калдер. Посетих и Нюпорт, част от крайбрежието до Атлантическия океан в щата Роуд Айлънд. Това е прекрасен курорт с многобройни китни ресторантчета, където можеш да се насладиш на всякакви вкусотии от морски дарове и най-различни океански деликатеси.
Тук, на Белвю Авеню, се намира единствената в света международна тенис зала на славата с музей, посветени на тениса. Основана е през 1954 г. от Джеймс Ван Алън в казиното в Нюпорт, където за първи път се провежда национален шампионат за мъже. Пак тук, в Нюпорт, има и няколко имения, датиращи от времето на Златната епоха – „Мраморната къща”, „Шато-сюр-Мер”, „Роузклиф” и др.
Навсякъде, където бях, си личеше спазването на ред, чистота и законност. Престоят ми от един месец в Марлборо и в градовете, които посетих, с техните забележителни галерии, музеи и всички други прекрасни места, ще останат скъп спомен за мен, който ще запазя завинаги в сърцето си и в моя живот.

Радослав Генев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*