Ромите от Долна баня празнуваха Банго Васили

Ромската Нова година /Банго Васили, Василица/ празнуваха на 14 януари по стар обичай и циганите от Долна баня. В семействата се спази отколешната традиция на трапезата да има печена птица, питка с пара, баница с късмети, баклава, сарми. Младите поискаха прошка от възрастните, като им целунаха ръка. После имаше празнична гощавка, много песни, танци и веселие.
Сутринта на Василица, пременени, децата обикаляха къщите на роднини и съседи и сурвакаха за здраве и плодородие, а домакините ги даряваха. Ученици от СОУ „Неофит Рилски”, водени от Светла Карагьозова и Стоян Стоянов – модератори в открития миналата година нов пилотен център за развитие на общността, посетиха служителите от общинската администрация. Малчуганите бяха посрещнати от кмета Владимир Джамбазов и неговия екип. Всички бяха суровакани с красивите дрянови пръчки за здраве и просперитет на града и общината. Учениците и техните ръководители разказаха за традициите на Банго Васили, а после получиха подаръци от домакините и се почерпиха. Градоначалникът дори обеща на гостите си екскурзия до столицата.
Преди това сурвакарчетата гостуваха и на своите връстници от долнобанската гимназия, като пяха и танцуваха, а после дадоха подаръци по случай ромската Нова година от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*