Самоковски строители-ветерани обмениха опит в община Петрич

Група членове на клуба на строителите-ветерани посетихме на 2 октомври два обекта в община Петрич. Целта бе да се запознаем на място с възможностите за съхранение и показ на обекти от близкото и далечното историческо минало на България.
Запознахме се с комплекса на баба Ванга в м. Рупите и със Самуиловата крепост, разположена в поречието на р. Струмешница.
В комплекса освен православния храм, къщата-музей и къщата за живеене на Ванга – всички „пипнати“ от ръката на изявени български строители, скулптори и художници – силен интерес в нас възбудиха разкопките на античния град Хераклея Синтика. Те още са в начална фаза, но археолозите се надяват на нови находки и разкрития с важна историческа информация.
Впечатлени бяхме и от последното послание на баба Ванга, изпълнено с непринудена доброта и човечност: „Милувайте се, не се карайте, помагайте си!“
Напускайки това място, характерно с концентрацията на космическа енергия, но и с мъдростта на една българска светиня, запазихме дълбоко в себе си общочовешките ѝ внушения.
На другия обект – в Самуиловата крепост, емоционална, но и обективистична беседа изнесе екскурзоводът от Петрич Йордан Опренов. Той ни запозна с разкопките, възстановките и намеренията на реставраторите, но наблегна на трагичните събития в началото на XI в., когато войските на българския цар Самуил, ударени в гръб от бойните формирования на византийския император Василий II, попадат в плен. Това са 15 хил. души, по-късно ослепени и пуснати на „свобода“ – ужасяващ исторически факт, без аналог в световната летопис.
Когато ставаше дума за автентичността на крепостта и възстановките, попитахме екскурзовода какво е мнението му за възстановката на Цари мали град край самоковското село Белчин. Опренов се изказа ласкаво за реставрационните работи и сподели, че напълно са спазени правилата при застройката на крепостните стени, бойниците и храма. Той посочи, че техническите съоръжения на обекта го правят достъпен и обозрим от различни гледни точки, без да отнемат от внушението за автентичност.
На връщане се отбихме в с. Самуилово, в къщата за гости на Валентин Атанасов–Янкиш, разположена в непосредствена близост до паметника на героя от съпротивата Антон Попов, разстрелян заедно с Никола Вапцаров.
Гостоприемният домакин ни разказа с гордост как от нищото създава обект за селски туризъм и че той лично става откривател на много географски и исторически забележителности в Беласица. В неговия уютен двор видяхме екзотични растения, намерихме прохлада и преди всичко радушност, характерна за хората от този край.
Заредени с новости, идеи и впечатления, се прибрахме в родния Самоков. За благодарност пък оставяхме за спомен сборника със стихове, проза и драматургия на самоковския творец Иван Йончев.

Николай Р. Николов
член на клуба

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*