Сградата на училището в Бели Искър може да се използва

Наскоро бе решено училището в с. Бели Искър да се закрие поради липса на достатъчно ученици. Дали е правилно или не това решение е важен въпрос, но мисълта ни е за друго.
Има голяма опасност сега, след като вече няма да се използва, сградата на училището в селото да се занемари и постепенно да започне да се руши, да се разграбва и т. н. Пресен пример са закритите училища в други села в района. Грозна гледка е например доскорошното училище в Широки дол. Чуваме, че и бившето училище в Поповяне е останало на произвола на съдбата и се руши от природните стихии… Дано тази участ не застигне и училището в Бели Искър.
Затова предлагаме тази хубава и поддържана сграда, която се намира и на лично място в селото, да се използва и в бъдеще като училище например за планински водачи, инструктори и др. Хем ще се запази сградният фонд, хем обучаващите се ще има къде да практикуват, тъй като учебното им заведение ще се намира, дето се казва, в сърцето на Рила.
Разбира се, този въпрос не зависи само от самоковската управа, но добре е от Общината и ръководството на селото да излезе инициативата и да се потърси съдействието на Българския туристически съюз, Министерството на образованието, спортното министерство и др.
Разбира е, по преценка досегашната сграда на училището може да се използва и за други подходящи цели.
Ако обаче се остави безстопанствена, в скоро време няма да прилича на нищо. А това няма да е добре нито за селото и неговото бъдеще, нито за общината ни.

Жители на Бели Искър

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*