Силвио Томов представи книга за поета Иван Йончев, полк. Чичев и рода Коцеви

Книгата на Силвио Томов „Щрихи от новата история на Самоков” бе представена в Посетителския център на Историческия музей на 13 декември. Младият историк Силвио Томов среща в нея читателите с поета Иван Йончев, полковник Константин Чичев и големия род Коцеви. Това са и трите направления в изданието, което струва 10 лв. и може да бъде намерено в книжарница „Атлас”. За корицата е използвана рисунка на Пишмишевата къща, дело на самоковския художник Радослав Генев.
Иван Йончев е имал щастието да се роди заедно с първите крачки на новата Българска държава, пише авторът. Той се е включил в редица значими събития, включително в Университетската криза от 1907 г. По-късно участва във войните за национално обединение и става техен певец. Написва стихотворението „Един завет”, което се превръща в боен марш на българската армия.
Полк. Чичев е роден в Кюстендил. Служи на различни места, но най-много в София и Самоков. В нашия град създава и семейство. Активен деятел на Военния съюз, по-късно на „Звено”, той участва в три преврата.
През историята на рода Коцеви можем да проследим развитието на нашето общество в голям отрязък от време – на османското владичество, на следосвобожденска и на социалистическа България. Хората от този род са имали голямо влияние върху много страни от обществения живот, но и до днес са останали извън погледа на изследователите.
„Историите на отделните населени места сглобяват нашата национална история като пъзел. Всъщност тази книга е националната ни история в ново и най-ново време, пречупена през погледа на три личности”, коментира Силвио Томов.
При написването на книгата той е съчетал разкази и спомени на близки хора на споменатите личности с голямо количество документация от различни архиви. Томов е бил мотивиран от роднинските си връзки с голяма част от посочените в книгата личности, както и от липсата на информация за тях. При писането на книгата Силвио се е стремял да може да бъде четена с лекота както от професор, така и от човек, който никога преди това не е чел историческо съчинение.
„Четирите години в университета за мен бяха едно пътуване, в което срещнах много хора, промених се и научих доста”, направи равносметка за следването си в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” четвъртокурсникът. Той благодари и на специалистите от Историческия музей. В самата книга Томов е споменал всичките си сътрудници, благодарение на които книгата е излязла от печат.
Директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов изтъкна, че Силвио Томов е участвал в много научни конференции, автор е и на документалната изложба за Иван Йончев в Посетителския център на музея, където се състоя и представянето на книгата. Хаджиангелов изрази надежда, че младият историк ще стане негов колега в музея и ще се развива именно в Самоков. За тази цел, подчерта Хаджиангелов, е нужна не само обществена подкрепа, но и поощряване от страна на Общината, чийто стипендиант е бил Томов.
„Силвио получава голяма част от написаното за Коцевия род на ръкопис. Той обаче представя творбата със своя творчески поглед и я прави по-достъпна за читателите. Томов добавя към имената и годините в родословното дърво пояснителни бележки – какво е значението и мястото на родовете в общия смисъл на историята на Самоков”, изтъкна още В. Хаджиангелов. Той е убеден, че книгата ще предизвика интереса на читателите и пожела на нейния автор след години да направи още по-богато откъм информация, снимки и факсимилета книжно тяло.
„Силвио Томов не следва стриктно указателните, задължителните и забранителните знаци, а решава сам да остави белег за своето възприятие и отношение към миналото. Той демонстрира интерес към детайла, прецизност и критичност към фактите и тяхната интерпретация”, пише в предговора проф. д-р Веселин Янчев.
Общинският съветник Катя Янакиева поздрави Томов и заяви, че той е достоен пример за младото поколение. Тя връчи красив букет на неговата майка Лидия с думите: „Отгледала сте прекрасно дете”. С букет бе дарена и баба му Станка – съпруга на починалия през 2004 г. учител Иван Шишков, на когото е посветена книгата.
Творецът бе поздравен и от Антоанета Николова – директор на бившето му училище „Христо Максимов”.
Сред хората в залата бяха зам.-кметът Васил Сайменов, членове на фамилията Йончеви, културни деятели, роднини и приятели на автора.
„Това, разбира се, не е краят, а започва едно ново пътуване, този път на книгата до всички вас”, завърши Силвио Томов. Той сякаш потвърди впечатленията за неистовото си желание за работа, които е оставил в преподавателите си от университета проф. Надя Манолова и проф. д-р Веселин Янчев. Младият автор сподели, че може би следващото му предизвикателство ще бъде написването на книга за село Райово.
Накрая присъстващите продължиха да разговарят за миналото, настоящето и бъдещето на града ни на чаша вино, а закупилите си книгата получиха и автограф от нейния автор.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*