Стотици декари картофи бяха наводнени

От почти непрекъснатите дъждове през последните дни са наводнени стотици декари картофи.
Така производителите от района се оказват пред големи проблеми. Все още не е реализирана част от миналогодишната продукция. От друга страна лошото време е забавило засаждането на новата реколта тази пролет. Част от засадените площи пък ще трябва да се засаждат отново, тъй като водата е унищожила всичко. Над 500 дка картофи около р. Палакария са буквално залети от вода. Не случайно хората казват, че опасна е не толкова сушата, колкото кишата.
Засегнатите земеделски производители са подали жалби /придружени със снимки/ до общинската служба ”Земеделие”, в които са описали щетите по насажденията. Със ситуацията са запознати областната дирекция “Земеделие” и службата за бедствия и аварии.
Земеделци споделят, че проблемът е наистина много сериозен, защото площите са очертани като засадени пред фондовете, отпускащи субсидии, и ако не поникнат картофите, самите производители подлежат на санкции. Всяка година стопаните застраховат своята реколта, но това също се прави едва след като поникнат картофите.
Според запознати загубите на производителите варират между 800 и 1200 лв. на декар – пари, които те вече са изразходвали за посадъчен материал, обработка, торове и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*