Певци от три планини се надпяваха в Банско /снимки/

Женска вокална група "Детелини" - с. Радуил
Танцов състав "Ритмика" - с. Радуил
Радостина Симонова
Радка Георгиева
Кирил Шаренкапов

Как ще се почувства човек, ако попадне в прегръдката на три планини – чаровницата Рила, красавецът Пирин и майка им Родопа?
Чудесно е и това усетиха всички участници на традиционния фестивал в Банско тия дни. Макар проливният дъжд да беше объркал плановете на организаторите, всичко мина отлично. Вместо на площада програмата протече на читалищната сцена. Гъсти мъгли бяха обгърнали върховете, река Глазне, понабъбнала, шумеше и тичаше стремглаво надолу. А в читалището вреше и кипеше от самодейци от цялата страна. На сцената се редуваха „Петленцата” и „Чучулигите” от Пещера, мъжагите от „Челеби”, красавиците от Огняново, оряховчани от „Жива вода”, трите сестрички Ивана, Ивона и Теодора /на 4, 5 и 7 години/ от Банско, младите местни тамбуристи, които се изявиха като истински майстори.
Достойно се представиха и самоковските самодейци. Женската вокална група „Детелини” от Радуил доказа силата си в двугласното пеене. Макар че за първи път се появиха на сцена извън Радуил дамите от състав „Ритмика” изиграха без грешка танците си. Изпълнението на младата певица и тамбуристка Радостина Симонова предизвика бурни ръкопляскания. Радка Георгиева изви силен глас и не й трябваше микрофон. Кирил Шаренкапов изпълни няколко мелодии на двоянка и свирка.
В края на нашите изпълнения кметът на Радуил Любомир Димитров връчи на организаторите гърне с вкусен радуилски боб, а майсторката на погачи и други вкусотии Йорданка Щерева подари на домакините красива пита с надпис „Радуил поздравява Банско”.
На този ден се изяви и женската група при народно читалище “Пробуда-1920” от Клисура с изпълнения на автентични песни.
И предишния ден сцената бе окупирана от състави на Самоковска община. „Палакарийчетата” показаха, че са достойни последователи на своите баби и дядовци. Мъжете от „Орлови скали” са били винаги на висота. Не по-назад бяха и съставите „Орлица” и “Магдена” /Бели Искър/, от Злокучене и Райово. Марица също се представи със своя формация.
Фестивалът „Между три планини” с всяка изминала година става все по-богат и все повече състави се включват в него, за да покажат своите постижения в пеенето, танците и свирните. Още по-радостно е, че тази година повече от половината участници бяха деца и младежи. Сред тях бе и 10-годишният Адриан Чучуков от Клисура, който получи грамота за изпълнението си на акордеон.

Димитрина Божилова

Снимки: Димитрина Божилова

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*