Цветни букви с надпис Samokov са новата атракция в Туристическата градина

Големи цветни букви оформиха атрактивно ново шарено лого на града ни в горната част на Туристическата градина /край пътя за Боровец, до новоизграденото съоръжение самоков/. Буквите са с еднакъв размер и големина около метър и половина и изписват името на Самоков на латиница – Samokov. Местоположението им пък позволява на всички преминаващи туристи за най-стария зимен курорт в България да ги забележат.
Припомняме, че Общинският съвет взе решение за издигане на декоративното лого на сесията си през май. Изпълнител на поръчката е рекламна агенция “Раиц 2”. Общата стойност на проекта е 12 хил. лв. без ДДС.
Напоследък подобни надписи са изключително популярни в цялата страна и се ползват като туристически атракции в много български градове.
Идеята като цяло допада на самоковци, съдейки по мненията им в социалните мрежи. Не малка част от хората обаче се питат защо надписът е на латиница, а не на кирилица. И наистина има резон в този ред на мисли, тъй като би било хубаво да се рекламираме със своята уникалност и самобитност – като първата страна, дала кирилицата на стотици милиони хора по света; да се гордеем с родния фолклор, традиции и обичаи.
Иначе бърз поглед в интернет показва, че повечето подобни надписи из страната са именно на латиница. В това число са двете буквени лога на Пловдив, където обаче има заигравка с английската дума за любов – love, и единият надпис гласи Plovediv. Латинската азбука е предпочетена и от третия по големина град в страната Варна, както и от Казанлък.
Интересен е примерът на Плевен, където са оформени два надписа – един на латиница и един на кирилица.
Надписът, така или иначе, вече краси Туристическата градина. Сега обаче трябва и да го опазим, защото от примерите на посочените по-горе градове си личи, че сравнително често красивите надписи стават обект на поражения и волно или не биват чупени отделни букви.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*