Черквата до болницата се строи, очакват се нови дарения

На самия празник Св. Пантелеймон – 27 юли, църковното настоятелство на новостроящия се храм до болницата, който ще носи това име, даде пресконференция. Участваха председателят на настоятелството и архиерейски наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев и членовете – инж. Силвия Несторова, д-р Красимира Ковачка, инж. Христо Ярловски, Красимир Милушев, Георги Димитров и Георги Банчев.
Строителството на новата църква напредва. Тя ще обслужва „Самоково” – най-новия квартал на града ни, от западната страна на Искъра /известно е, че от източната страна има общо 5 черкви/.
Краеведът и екскмет Хр. Ярловски напомни, че от 160 години в Самоков не е строена църква. Всички сега съществуващи храмове са изградени по време на турското владичество с дарения на средства, труд и материали.
Отец Михаил поздрави всички с празника и отчете, че много хора са приели присърце инициативата за строеж на нова църква и са откликнали на призива за дарения, като досега са събрани около 45 хил. лв. Архиерейският наместник изрази и всеобщото мнение, че трябва да се благодари специално на фирма „Главболгарстрой” и лично на инж. Симеон Пешов за участието в строителството.
„Ще проведем работна среща през септември, за да се отчете направеното и да се изготви график за бъдещата работа. Предстои направата на покрива, което е много важно за всяка сграда, но за църква е от особено значение, като се има предвид и чудесният проект. Догодина по това време храмът трябва да е затворен, за да се премине към вътрешната работа по оформянето му”, подчерта управителят на фирма „Красстрой” Кр. Милушев.
Посочено бе, че сега е особено важно да се продължи и разшири дарителската дейност. „Кампанията трябва да се разгърне на територията на цялата община”, изтъкна д-р Ковачка и представи икона на св. Пантелеймон, дарение от Димитър Слатински. Ярловски изрази очакванията си, че по-активно ще се включат жителите на кв. „Самоково”. Милушев пък напомни, че самоковци има в цяла България и поне част от тях сигурно с удоволствие ще участват в благородното дело, стига да научат за него.
Във връзка с приемането сега в София на мощи на св. Пантелеймон от Атон Хр. Ярловски припомни, че в нашия град отдавна се съхраняват мощи на този светец. Това също задължава да се работи за възстановяване на дарителските навици на самоковци. Стана ясно още, че с писма и самоковските фирми ще бъдат поканени да участват със свой принос в по-нататъшното строителство на храма.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*