Юбилеи на двама заслужили самоковци

Навършват се 100 години от рождението на Мария Николова Шехтова и 90 години от рождението на нейния брат Васил Николов Шехтов.
Знае се, че в ранната си възраст Мария е свирила на цигулка и е озвучавала тогавашното нямо кино в Самоков. Завършила педагогическото училище в града ни, а по-късно и Софийския университет, тя отдава живота си на българския език и литература. Директор на гимназия е в Перник, а след това – до пенсионирането си – инспектор по български език и литература в Кърджали. Работи по езикови въпроси съвместно с проф. Ефрем Карамфилов. Майка е на народната артистка Людмила Чешмеджиева и баба на младата оперна певица Милена Гюрова и на изкуствоведа Ивайло Гюров.
Васил Шехтов е още един достоен представител на Шехтовия род и Самоков. Той пък отдава живота си на развитието на спорта и туризма в града и района. Ръководи алпийския клуб, организира редица туристически прояви. Мнозина го помнят и като началник на финансовия отдел на Общината в продължение на доста години. Той беше и ветеран от войната, уважаван съгражданин, достоен човек.
Братът и сестрата с познанията и уменията си и със своята енергична и всеотдайна работа са допринесли много за развитието на културата и на спорта и туризма в Самоков и района, а и в други региони на страната. Нека си спомним с уважение и обич за тях като за заслужили самоковци.

Лили Шуманова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*