Японският посланик откри новото отопление на училището в Ярлово

Във вторник, на 8 ноември, имаше чудесен празник за ученици и учители в ОУ “Васил Левски” в Ярлово. Поводът – приключването на работата по проекта за отоплителна система на сградата на училището. Съвсем искрено прозвучаха думите на директорката на учебното заведение Елка Карабожилова: “Днешният празник не е отбелязан в календара, но ние ще го отбелязваме, защото в този ден топлината влезе в класните ни стаи.”
С тези слова и с “Добре дошли, представители на Страната на изгряващото слънце” г-жа Карабожилова посрещна гостите от японското посолство в София: Негово превъзходителство посланика на Макото Ито и втория секретар на посолството г-н Мори. По родна традиция им бяха поднесени хляб и сол.
Гостите се отправиха сред детски шпалир към входа на помещението, където е разположена отоплителната система. Там г-н Ито и г-жа Карабожилова прерязаха лентата, с което официално откриха инсталацията.
Както “Приятел” писа, през миналата година училище “Васил Левски” в Ярлово подписа договор с японското посолство за финансиране изграждането на парова инсталация в учебната сграда. Според директорката Карабожилова “японските приятели не само са осигурили средствата, а и изпълнителите, като през цялото време са следели за работата”.
В уютната вече сграда е чисто и приятно, а още по-приятно ти става, когато видиш грейналите личица на 87-те деца, които учат тук, събрани от 4 съседни села. Те с ентусиазъм са се готвели за празника. Това пролича не само от сърдечното посрещане на гостите, но и от самата програма. Много трогателно бе и малкото “японче”, което по време на приветствието от вълнение забрави японския си поздрав и попита: “Какво трябваше да кажа?!…”
Сред гостите бяха представители на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област с началник Христо Андреев, ВрИД кметът на Самоков инж. Евелина Перфанова, новоизбраният кмет на общината Владимир Георгиев, гл. експерт “Образование” в Общината Снежана Лалева, членът на училищното настоятелство Благой Рагин. Г-жа Карабожилова благодари на спонсорите от Япония, на гостите от инспектората и от Общината, на г-н Рагин, както и на бившите и настоящите учители за постигнатото в училището.
Посланик Ито благодари за поканата да присъства на церемонията и изрази приятната си изненада от многото положителни промени, настъпили след последното му идване тук само преди 15 дни. Посланикът изрази задоволството си, че още преди настъпването на зимата в класните стаи е топло и уютно, че среща радостни и усмихнати лица. Г-н Ито благодари на всички, които са съдействали за изпълнението на проекта.
В приветствените адреси на областния инспекторат по образованието и на ръководството на Самоковска община, поднесени от Хр. Андреев и инж. Перфанова, бе изразена дълбока благодарност към посолството на Япония за спонсорството.
В отговор на въпрос на в. “Приятел” посланик Ито изтъкна, че досега в България Япония е работила по 82 проекта, свързани преди всичко с подпомагане на развитието на културата и образованието. По нови проекти обаче вече не се работи, тъй като междувременно страната ни е станала членка на Европейския съюз.
В разговор по-късно г-н Мори заяви, че с удоволствие наблюдава направеното в училището. Той самият е бил един от инициаторите да се спонсорират училища в България в малки селища, тъй като за големите държавата обикновено винаги намира средства. Г-н Мори сподели още, че той лично в Япония е учил в още по-малко училище от ярловското и че в страната му се отнасят с уважение към малките училища в провинцията, които дават много добри знания на учениците си. Японският дипломат добави,че в момента всички министри в родината му са възпитаници на провинциални учебни заведения.
Подготвен бе изискан коктейл от ученици от самоковската професионална гимназия по туризъм, което също изненада приятно гостите.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*