5300 доброволци чистиха на 12 май Самоков и района

Колективите на много самоковски фирми, институции, учебни заведения и граждани се включиха активно в кампанията „Да изчистим България за един ден”.
В съботния ден на 12 май жители на кв. “Самоково”, служители на Пощенска банка, а сред тях и кметът Владимир Георгиев, и заместниците му Радослав Стойчев и Васил Сайменов, участваха в почистването на Лаго от източната страна на Искъра. Западната част на парка бе почистена от служители на “Самел-90” АД.
В хигиенизирането на Ридо взеха участие и общинските съветници.
Служители на “Си Комерсиал” пък се погрижиха за района около “Рилски лен” и за участъци покрай ул. “Софийско шосе”. От фирмата стимулираха с лакомства всеки, донесъл чувал с отпадъци.
Колективите на частни фирми и общински предприятия хигиенизираха районите около своите обекти.
Почистени бяха и райони около Туристическата градина, пространства между жилищни блокове и край големите супермаркети в града, замърсени участъци край Драгушиново и Злокучене.
Както сподели за “Приятел” Васил Динолов, организатор по туризма в Общината, в Боровец пък около 30 доброволци събрали 150 чувала с боклук. В благородното начинание се включиха и собственици на вили в курортните зони.
По сведения от общинския щаб за кампанията с координатор Веска Тодорова, главен експерт в Общината, в акцията са участвали и жители на 18 села от нашия край. В останалите 6 населени места кампанията била вече проведена през април.
В еко начинанието участваха и спортисти – представители на баскетболния клуб, на “Бороборд”, както и на два ветроходни клуба от столицата, които пък чистиха м. Ушите.
По данни на щаба общо около 5300 доброволци са се включили в начинанието.
Багери, камиони и друга подходяща техника за събирането и извозването на отпадъците осигуриха „Бекастрой” ЕАД, фирма „Пламен Ангелов”, ТПК „Михаил Дашин” и др.
От Общината бяха предоставили чували и ръкавици, а от „Самел” – рекламни тениски. Хубавото време позволи действително да се свърши работа и хората бяха доволни.
От щаба отчетоха, че са събрани към 840 куб. м битови отпадъци. От фирмата за разделно събиране на отпадъци “Репак” пък съобщиха, че са извозили 340 кг пластмаса и 400 кг стъкло.
На няколко места в най-големия квартал на града ни – „Самоково”, пък граждани в рамките на инициативата не само почистиха около своите жилища, а и оформиха градинки, засадиха цветя и дървета, освежиха зелените площи.
От “Бекастрой” междувременно информираха, че до края на тази седмица ще продължат да чистят оформилите се диви сметища край селата в общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*