Димитър Гонов „По тънките релси на нощта”

„По тънките релси на нощта” е заглавието на най-новата книга на Димитър Гонов. Писателят освен всичко друго е известен и като самоковски зет.
В новото произведение са събрани разкази и новели, обединени в две части – „Топлина от рая” и „Измамна красота”.
„В памет на дъщеря ми Илка. На внучките ми Емилия и Теодора – с обич”, е авторовото посвещение в началото.
„Ние, хората, сме особен животински вид. Често пъти недоизреченото ни нанася далеч по-големи вреди, отколкото и най-обидните думи. Срещу премълчаването не можеш да се бориш”, изповядва писателят.
Редактор на „По тънките релси на нощта” е Лиляна Гецова, а художници на корицата – Мария и Никола Маринови. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Виолета Апостолова.
Димитър Гонов е роден през 1933 г. в Петрич. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като учител, драматург, редактор в радиото. Бил е главен редактор на сп. „Художествена самодейност”.
Автор е на много книги, пиеси, на либретото на ораторията-опера „Езичници”. С романа си „Махалото” е носител през 2004 г. на националната награда „Николай Хайтов”. Романът му „Рилска молитва” със сюжет от Самоковския край пък е дело на издателство „Приятел”.
Гонов има още много отличия от национални и регионални конкурси за драматургия и белетристика. Част от творбите му са преведени на руски, чешки и английски език.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*