Славчо Змияров с национална номинация за „Пазител на традициите”

Славчо Змияров на „Среща на войводите” в Жеравна, 2014 г.

Самоковският майстор на художествени занаяти Славчо Змияров е номиниран за награда в националната инициатива „Пазител на традициите”, категория „занаяти – големи”, заедно с още 11 свои колеги от цялата страна.
Организатор на начинанието е Асоциацията за защита на изкуствата и занаятите – АРИЗ 7. Има номинации в няколко раздела – „Фолклор”, „Изобразително изкуство”, „Фотография” и др.
Славчо Змияров е 61-годишен. Завършил е Средното професионално-техническо училище по машиностроене „Христо Смирненски” /бившето УТР, сега ОПУ „Неофит Рилски”/, специалност „Двигатели с вътрешно горене”. До края на 70-те години на миналия век е работил в Радиозавода /сега „Самел-90” АД/, където се запознава по-отблизо с технологията на металите, с тяхната обработка и свойства.
След това и досега работи самостоятелно, като се специализира в изработката на ножове и в дърворезба. Негови оригинални изделия притежават колекционери от Русия, Канада, САЩ, Бразилия, ЮАР, Конго, Индия и от много други страни от всички континенти. Произведения на големия майстор сега са собственост на Симеон Сакскобургготски, Христо Стоичков и куп други ВИП персони, включително на посланиците в София на Германия, Франция, Италия.
Змияров е участвал с успех в изложения в Париж, Брюксел, Франкфурт на Майн. Наскоро се е представил на „Среща на войводите” в Жеравна, бил е и на събори в прочутото родопско село Гела и в благоевградското Логодаж. Един от последните му засега клиенти е австриец, открил го чрез интернет у дома.
Славчо Змияров е носител на приза „Златен лъв” на националното изложение „Произведено в България” през 1998 г. Удостоен е и с Почетния знак на Самоков.
Начинанието „Пазител на традициите” се ражда през 2009 г. Целта е да се подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите, кулинарията, като се покаже начинът, по който те работят, за да съхранят изконните национални ценности, бит и обичаи.
Гласуването за отделните категории в конкурса започна през юли и ще приключи през октомври т. г. Крайните победители във всяка категория се избират от жури, което се състои от носители на званието през изминалите години. За победителя в онлайн гласуването също са предвидени награди. Призьорите ще бъдат наградени на церемония през ноември т. г.
За Славчо Змияров може да гласувате на http://pazitelnatradiciite.com/?page_id=1397.

Тодор Попов

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*