Христофор Пейчев празнува 85-годишнина с впечатляваща изложба

С експозиция от над 70 свои творби от различнии периоди художникът Христофор Пейчев отбеляза на 21 юни в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” своя 85-годишен юбилей.
Христофор Пейчев е роден на 24 март 1933 г. в Разград, а от 1958 г., след завършването на Художествената академия, живее и работи в Самоков. Известният художник е автор на герба на града ни и почетен гражданин на Самоков. Носител е и на орден „Кирил и Методий”.
Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов поздрави сърдечно юбиляря и изтъкна качествата му на творец и човек.
„По някакъв деликатен, ненатрапчив и тих начин изкуството на Христофор Пейчев успява да ни завладее. Последна цел на това творчество е да ни впечатлява на всяка цена. Напротив, създадено е по силата на някаква вътрешна необходимост, сърцато, всеотдайно и топло, в духа на чисто човешката природа на един артист. Изключително скромен, тих, той е успял с привидна лекота да предаде своята чувствителност в автентичен изказ и лиричност. Христофор Пейчев е заслужил своя авторитет на една от личностите в културното развитие на Самоков”, изтъкна Л. Генов.
Зам.-кметът Люба Кленова прочете поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев. „Вие сте творец, с когото всички се гордеем и обичаме. Това е така, защото комбинацията между сетивност и емоция, която виждаме и усещаме във всяка ваша картина, разчупва сивотата в ежедневието ни. Получените през живота ви награди са израз на значимостта на вашето творчество. Характерният самобитен стил на художник, човешката ви мъдрост и доброта ни учат, вдъхновяват и въвеждат младите самоковци в света на изкуството. За мен винаги сте бил невероятен художник и истински приятел”, бе подчертано в поздравителния адрес. Л. Кленова зарадва юбиляря и с красив букет.
„Авторът ни изненадва с много цветни творби, в които символика и красота са вплетени заедно”, възкликна пък директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, който и откри тържеството. Хаджиангелов допълни, че художникът е един от най-големите дарители на музея. Този път ще бъдат откупени две негови картини. Директорът на музея поднесе и цветя на дългогодишната вярна и всеотдайна спътница на Пейчев в живота – неговата съпруга Здравка, с която са заедно вече повече от 50 години.
Цитирано бе и мнението на проф. Александър Поплилов за Хр. Пейчев: „Той се изгради и утвърди като много добър художник, графиката му е отлична, опростена и ясна. Живописта му се отличава със същите качества, пейзажи прави умело, със завидна акварелна техника. Гордея се с моя ученик!”
Високи оценки за творчеството на Пейчев през годините дават и проф. Дончо Вълчев, бившият дългогодишен секретар на Съюза на българските художници Зафир Йончев и др.
„Благодаря ви от сърце, че дойдохте; мислех, че няма да има много хора заради световното по футбол“, каза пък в познатия си собствен стил Пейчев.
Сред присъстващите ценители на изкуството бяха художници, общественици, общински съветници, както и родственици, близки и приятели на твореца. Мнозина от тях лично поздравиха художника.
Христофор Пейчев е член е на Съюза на българските художници от 1979 г. Организирал е много самостоятелни изложби в Самоков. Участвал е в десетки окръжни, национални и международни изложби, включително в Русия, Чехия, Германия, Полша и др. Негови творби притежават галерии и частни сбирки в Австрия, Англия, Холандия, САЩ, Канада, Мексико, Израел, Сирия, Тайланд и др., както и галериите в Самоков, Разград, Благоевград, Смолян, Добрич и др.
Изложбата ще остане на разположение на любителите на изобразителното изкуство в продължение на един месец.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*