И самоковци участваха в честването на юбилея на АРИЗ-7

Празникът уважи и самата Валя Балканска

Петгодишен е юнакът-рожба на АРИЗ-7 с шеф Пеньо Иванов. Само преди 5 години е направен прощапалникът на едно прекрасно начинание – да се активизират българите от цялата страна и да покажат, че са пазители на нашите ритуали, обичаи, фолклор и кулинария.
През всичките тези години шеф Пеньо и неговият всеотдаен колектив обикаляха страната, изравяха от миналото забравени обичаи, готвеха по стари рецепти, заедно с жителите на селищата, на които гостуваха със своята „Вкусна трапеза”, вадеха от бабините скринове носии и снимки. При тези обиколки село Радуил също бе посещавано по време на последните три Бобфеста. Дори през тазгодишния септември сам Пеньо сготви за гости и домакини цял тон от прочутия радуилски боб.
На 14 ноември бяхме поканени от АРИЗ-7 да уважим с присъствието си юбилея, който се отпразнува в залата на Строителния институт. Най-напред разгледахме изложените във фоайето предмети, произведения на майстори на бродерии, плетива, керамика, бижутерия, дървопластика и др.
Иво Пенев от Плевен е моделчик в завод „Метаком Инвест” и самоук дърворезбар. Стефка Стойчева се е отдала на цветята, които прави от плат с много любов, като аксесоари към дамския тоалет. Мариета и Елена са майсторки на изделия от истинска жива вълна – шапки, шалове, диадеми, бижута. Много красота открихме на масата на Магдалена Тонева и Радка Русева – представители на Клуба на гоблена и българската шевица. Заедно с Роси Бакалова те предлагаха шалове, шапки, гривни, гердани, брошки.
Вниманието ни бе привлечено от две малки като кукли дечица. Облечени в народни носии, те бяха доведени от баби, майки и батковци от Сопот, тук бе и директорът на музея на Иван Вазов – Стефан Филчев. Кукерски танц с клопки разби тишината, представен бе и сватбен ритуал.
Всички посетители бяха приятно изненадани от подарък – чанта с материали на АРИЗ-7 и диплома „Пазител на традицията”.
„Вие всички, които днес сте тук, сте пазители на нашите български традиции. Вие сте вървели заедно с нас по пътя, вие бяхте наши партньори за осъществяване на идеите ни. В нашия екип дадохме много труд и време, за да извървим този петгодишен път и да стигнем до днешния празник на традицията, фолка и кулинарията”, възкликна при откриването Пеньо Иванов.
Първа със своя невероятен космически глас ни поздрави голямата Валя Балканска в съпровод на гайда – брат Янев. Сувенир – дървена лъжица, бе връчена като награда на Екатерина Бенова от БНТ 2, която е подкрепила инициативите на АРИЗ-7. „Ние искаме всички да купуват само български стоки, за да помагаме на производителите. Ръка за ръка ще съхраним традициите”, споделиха организаторите.
Идеята е наградите да са във вид на лъжици, защото лъжицата е символ на домашния уют, на храната, която делим с любимите си хора. Дървена лъжица с големина почти два метра е реликвата – символ на АРИЗ-7.
Бурни аплодисменти посрещаха и изпращаха танците на фолклорния ансамбъл „Хемус” от Враца. Пъстри носии, усмивки и младост разкрасиха сцената и радваха окото. С песни и хора се представи трио „Гергьовден”. Друго трио от гайдари пък ни пренесе във великата Родопа. Нежният и красив глас на младата и талантлива певица Мария Горчева ни очарова с безсмъртната песен „Вървят ли двама” на Мария Нейкова от филма „Козият рог”. С обработен фолклор се представи хор „Илинден” от столичното читалище „Искра”. С подобен репертоар ни зарадва и фолклорна група „Чемерика”, която ни поднесе истинска акапелна магия.
Между изпълненията шеф Пеньо връчи наградите на призьорите в отделните категории – фолклор, фотография, изобразително изкуство, занаяти, кулинария, организация, личност, селище. Наградените заявиха, че ще продължат да работят за съчетаването и съхраняването на традиции и съвременност. Наградата за селище, твърдо отстояващо званието „Пазител на традицията”, получи село от нашия регион – Черньово, Ихтиманско. Именно танцовият състав от селото сложи с буйни шопски ритми края на този красив, вълнуващ празник. Ръководителката Цветанка Геринска, щастлива от признанието, сподели, че в селото живеят достойни българи, които обичат родното си място и ще пазят и в бъдеще своите традиции и фолклор.
Преди да се разделим бе направено интересно съобщение – че ще се роди нов, вкусен, макар и малко лютив празник през 2015 г., на 26 септември. Денят ще е посветен на една прочута подправка на гозби и туршии – лютата чушка. Дотогава деятелите от АРИЗ-7 ще събират рецепти от цялата страна, за да ги издадат в книжка, а и майсторите-кулинари ще докажат, че с това лютиво изкушение можем да обогатим и да направим още по-вкусна нашата трапеза.
Късмет и творческо вдъхновение на всички, които доказват, че са истински българи, пожелаха организаторите.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*