Откриха изложба за Иван Йончев в СУ „Св. Климент Охридски“

В СУ „Св. Климент Охридски” /Исторически факултет, втори етаж/ на 17 април бe открита изложба под надслов „Един завет за Родината – 100 години от смъртта на Иван Йончев“. Автор на изложбата е студентът от Самоков Силвио Томов, а самоковецът Иван Йончев е останал в родната история като даровит поет и страстен родолюбец.
Деканът на факултета доц. Тодор Попнеделев подчерта, че Томов е направил свое изследване, което е нещо рядко за студент и е израз на уважение към историческата наука. „Младият Иван Йончев е написал военен марш, чийто текст кара сърцето на всеки мъж да трепне, когато го чуе”, изтъкна доц. Попнеделв.
Проф. Евгения Калинова, преподавател по съвременна българска история, посочи, че Томов е специализант в катедрата по българска история. На проф. Калинова най-силното впечатление й е направило стихотворението на Йончев „Какво са, о, татко?“. 
Силвио Томов благодари на събралите се и разказва за трудностите при създаването на изложбата. Авторът наблегна на своята силна привързаност към живота и творчеството на Йончев. В изложбата могат да се видят редки архивни снимки, ръкописи и произведения на поета. Представена е и подробна негова биография.
На откриването присъстваха университетски преподаватели, родственици на Йончев, студенти, както и Николай Р. Николов, с чието активно съдействие през 80-те години на миналия век се е състояло първото честване, посветено на талантливия творец и наш съгражданин.
Изложбата ще продължи до 26 май, когато се навършват 101 години от ранната смърт – на 34 години, на Иван Йончев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*