„Рилски“ се размина с титлата в Балканската лига, стана вицешампион

Снимка: Иван Захариев

„Рилски спортист“ не успя да вдигне трофея в Балканската лига за втори път, след като в изключително здрав и динамичен сблъсък загуби финалния реванш със 71:80 от „Сигал“-Прищина /Косово/ на 29 април в препълнената „Арена Самоков“.
Така домакините останаха втори в състезанието и взеха сребърните медали, докато съперникът им написа история в надпреварата. Косово е четвъртата държава с отбор-шампион в престижния турнир след България /“Р. спортист“ и „Левски“/, Македония /“Фени Индустри“/ и Израел /“Галил Гилбоа“/.
В същото време това е четвърти комплект медали за водения от Росен Барчовски състав. Освен, че са първите шампиони в лигата /2009 г./, нашите момчета са сребърни /2011 г./ и бронзови /2013 г./ медалисти.
Сега на „Рилски“ му предстои участие в четвъртфиналните плейофи на вътрешния шампионат, като първият мач на състава ни е срещу „Берое“ – утре /2 май/ от 18 ч. в „Арена Самоков“. Реваншът е на 4 май в Стара Загора, а евентуален трети мач /в случай на разменени победи/ ще се състои отново в града ни на 6 май, сряда, от 18 ч.
В последната среща от редовния сезон в НБЛ на 25 април като гости нашите се наложиха над „Балкан” с 85:82 и окупираха призовото трето място.
Свидетели на зрелищния сблъсък със „Сигал” в ложите на сектор „А“ станаха президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков, спортният директор на Балканската лига Шай Щрикс, народните представители Ирена Коцева и Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, президентът на „Рилски“ инж. Петър Георгиев и др.
Домакините започнаха по мечтан начин двубоя и благодарение на три фамозни тройки на Тони Гуджино поведоха с 16:6 в началото. Във втория период обаче бъдещите шампиони се стегнаха и не само намалиха изоставането си, но и успяха да вземат крехък аванс. Все пак самоковските баскетболисти някак си съумяха отново да поведат и на полувремето светлинното табло в залата показваше 38:36. Третата четвърт бе сравнително равностойна, но в края й, благодарение на звездата си Дардан Бериша, „Сигал“ успя да излезе едни гърди напред. След тройка на косовския тим в началото на последната част домакините изостанаха с 14 точки и мечтата им за втора титла в Балканската лига не се сбъдна.
В най-важния мач за сезона исполинът Жарко Ракочевич не можа да разгърне потенциала си и остана със скромните за класата си 6 точки. Не показа най-доброто от себе си и капитанът Йордан Бозов, а 25-те точки и 9-те борби на Тони Гуджино нямаше как да стигнат за нещо повече от почетна загуба.
След сирената наставникът Росен Барчовски отчете превъзходството на съперника и го поздрави за спечеления трофей: „Признавам, че „Сигал“ спечели заслужено срещата. Много силен отбор са, а ние не успяхме да им се противопоставим в защита и в нападение. За да спечелим срещу тим от такава класа, трябваше да направим най-добрия си мач, но това не се случи. Все пак се борихме здраво и каквото можахме, направихме. За съжаление обаче мечтата ни угасна. Сега трябва да се възстановим максимално бързо за началото на плейофите, все пак сме професионалисти.”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*